Olej konopny może być stosowany jako dodatek do sałatek, czy dressingów. Można dodawać
do zup i sosów (już na talerzu), polewać nim pieczywo, tosty, surowe, pieczone, gotowane warzywa lub makarony itp. Ewentualnie spożyć bezpośrednio z łyżki podczas posiłku. Najważniejsza zasada w przypadku tego oleju nie zaleca się używać do smażenia.
Opis:
Olej charakteryzuje się wyjątkowo delikatnym i przyjemnym, orzechowym smakiem.
Wyprodukowany jest wyłącznie z polskich ekologicznych nasion.
Jest cennym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które stanowią
ok. 80% oleju. Wśród nich min. kwas oleinowy, linolowy, linolenowy oraz gamma-linolenowy,
są one bardzo potrzebne, jako niezbędny składnik naszej diety. Organizm sam ich nie produkuje, dlatego tak ważne jest, aby dostarczać je z zewnątrz w codziennej diecie. W składzie znajdują się również witaminy A, D, K i głównie E, która posiada właściwości przeciwutleniające - tzw. witamina młodości, ponadto minerały takie jak wapń, cynk, fosfor, magnez czy żelazo
oraz fitoestrogeny i fitosterole.
Olej konopny - właściwości.
• Nie zawiera cholesterolu, wspomaga metabolizm komórek oraz układ odpornościowy.
• Pomaga w utrzymaniu gospodarki hormonalnej na odpowiednim poziomie.
• Odżywia i łagodzi stany zapalne wewnątrz organizmu.
• Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu.
• Posiada idealną proporcję Omega 3 do Omega 6, która wynosi 3:1.
• Hamuje namnażanie się tkanki nowotworowej, łagodzi bóle reumatyczne, zapobiega wahaniom cukru we krwi, wspomaga pracę serca i naczyń krwionośnych, poprawia stan włosów, skóry i paznokci (dzięki zawartości kwasów omega-3).
• wspomagają pracę wątroby oraz nerek (kwasy omega-6).